Класически палачинки

30 01 2010

класически палачинки

Всяка уважаваща себе си домакиня трябва да може да приготвя класически тънки палачинки. Признавам си, че понякога купуваме готови палачинки и само леко ги допичаме на тигана, но след като приготвих тази рецепта, съм сигурна, че вече никога няма да купя палачинки, а ще си ги приготвям сама.  И така, за 12-15 палачинки с диаметър 24-26 см са ни необходими следните продукти:

250 гр брашно (аз лично от известно време насам ползвам само брашно с набухвател)

1/2 л прясно мляко

4 яйца

голяма щипка сол

1 с.л. пудра захар

1 ванилия със захар (аз ползвам на д-р Йоткер)

20 гр краве масло (разтопено)

Приготвяме по следния начин:

Сипваме брашното в дълбока купа, добавяме яйцата и млякото и започваме да разбиваме с миксера първо на по-ниска степен, като постепенно увеличаваме, до получаването на гладка смес. Прибавяме олиото, маслото, солта, пудрата захар и ванилията и продължаваме да бъркаме. Похлупваме сместа и я оставяме да престои на стайна температура за половин час.

През това време можем да приготвим масата за закуска, като извадим необходимите за пълнежа продукти. Аз използвам 3 вида сладък пълнеж (домашно ягодово сладко или мармалад, течен шоколад и мед), като към всяка палачинка слагам и сиренце.

3 вида пълнеж за класически палачинки

 

Завиваме всяка палачинка с пълнеж по избор

  Пържим палачинките в подходящ за целта тиган с диаметър 26 см, като преди всяка палачинка намазваме тигана с краве масло. Завиваме с пълнеж по избор и консумираме с голямо удоволствие!
Да ви е сладко!

класически палачинки с 3 вида пълнеж


Действия

Information

4 коментара

14 02 2010
Сърца от палачинки за св. Валентин « Многоцветен блог

[…] замразя и да използвам за нещо инцидентно… И така, палачинките  бяха налице. За пълнежа от маскарпоне идеята ми […]

13 10 2011
Svetlana Kirova

Около 10-12 палачинки 🙂

29 10 2011
деси

с банан и шоколад е най хубаво

Вашият коментар