Класически палачинки

30 01 2010

класически палачинки

Всяка уважаваща себе си домакиня трябва да може да приготвя класически тънки палачинки. Признавам си, че понякога купуваме готови палачинки и само леко ги допичаме на тигана, но след като приготвих тази рецепта, съм сигурна, че вече никога няма да купя палачинки, а ще си ги приготвям сама.  И така, за 12-15 палачинки с диаметър 24-26 см са ни необходими следните продукти:

250 гр брашно (аз лично от известно време насам ползвам само брашно с набухвател)

1/2 л прясно мляко

4 яйца

голяма щипка сол

1 с.л. пудра захар

1 ванилия със захар (аз ползвам на д-р Йоткер)

20 гр краве масло (разтопено)

Приготвяме по следния начин:

Сипваме брашното в дълбока купа, добавяме яйцата и млякото и започваме да разбиваме с миксера първо на по-ниска степен, като постепенно увеличаваме, до получаването на гладка смес. Прибавяме олиото, маслото, солта, пудрата захар и ванилията и продължаваме да бъркаме. Похлупваме сместа и я оставяме да престои на стайна температура за половин час.

През това време можем да приготвим масата за закуска, като извадим необходимите за пълнежа продукти. Аз използвам 3 вида сладък пълнеж (домашно ягодово сладко или мармалад, течен шоколад и мед), като към всяка палачинка слагам и сиренце.

3 вида пълнеж за класически палачинки

 

Завиваме всяка палачинка с пълнеж по избор

  Пържим палачинките в подходящ за целта тиган с диаметър 26 см, като преди всяка палачинка намазваме тигана с краве масло. Завиваме с пълнеж по избор и консумираме с голямо удоволствие!
Да ви е сладко!

класически палачинки с 3 вида пълнеж

About these ads

Действия

Information

4 responses

14 02 2010
Сърца от палачинки за св. Валентин « Многоцветен блог

[…] замразя и да използвам за нещо инцидентно… И така, палачинките  бяха налице. За пълнежа от маскарпоне идеята ми […]

13 10 2011
Svetlana Kirova

Около 10-12 палачинки :)

29 10 2011
деси

с банан и шоколад е най хубаво

13 10 2011
yana

mnogo hubava i lesna racepta. utre shte ya izprobvam. samo da popitam, kolko pala4inki se polu4avat ot vs. teya produkti?

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s




Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: