Всяка уважаваща себе си домакиня трябва да може да приготвя класически тънки палачинки. Признавам си, че понякога купуваме готови палачинки и само леко ги допичаме на тигана, но след като приготвих тази рецепта, съм сигурна, че вече никога няма да купя палачинки, а ще си ги приготвям сама. И така, за 12-15 палачинки с диаметър 24-26 см са ни необходими следните продукти:
250 гр брашно (аз лично от известно време насам ползвам само брашно с набухвател)
1/2 л прясно мляко
4 яйца
голяма щипка сол
1 с.л. пудра захар
1 ванилия със захар (аз ползвам на д-р Йоткер)
20 гр краве масло (разтопено)
Приготвяме по следния начин:
Сипваме брашното в дълбока купа, добавяме яйцата и млякото и започваме да разбиваме с миксера първо на по-ниска степен, като постепенно увеличаваме, до получаването на гладка смес. Прибавяме олиото, маслото, солта, пудрата захар и ванилията и продължаваме да бъркаме. Похлупваме сместа и я оставяме да престои на стайна температура за половин час.
През това време можем да приготвим масата за закуска, като извадим необходимите за пълнежа продукти. Аз използвам 3 вида сладък пълнеж (домашно ягодово сладко или мармалад, течен шоколад и мед), като към всяка палачинка слагам и сиренце.
[…] замразя и да използвам за нещо инцидентно… И така, палачинките бяха налице. За пълнежа от маскарпоне идеята ми […]
Около 10-12 палачинки 🙂
с банан и шоколад е най хубаво