Шоколадов сладкиш с изварено-кокосови топки

5 03 2011

По почивните дни се развихрям 🙂 Правя всички сладки неща, които съм набелязала през седмицата (или поне се опитвам 🙂 )… Едни от най-големите почитатели на моите творения са ми на гости за празниците – мама, татко и сестра ми (тя се появи само за 1 ден, но се отчете подобаващо 🙂 )… Започнах с печено пиле в плик с подправки, зелена салата, брауни и шоколадови мъфини с парченца шоколад 🙂 Последните 2 бяха опустошени за има няма едно денонощие и аз веднага се втурнах да направя този страхотен сладкиш, който видях тук.

Оказа се много бърз и лесен, както и останалите два. Нужни са следните продукти:

За изварените топки:

250 гр. извара

2 яйца

50 гр. захар

40 гр. нишесте

50 гр. кокосови стърготини

За тестото:

4 яйца (на които ще разделим белтъците и жълтъците)

60 гр. захар

50 гр. натурален шоколад

30 гр. брашно

25 гр. нишесте

20 гр. натурално какао

щипка сол

1 ч.л. бакпулвер

2 ванилии

За шоколадовия ганаш:

50 гр. течна сметана

50 гр. краве масло

130 гр. натурален шоколад

Приготвяме сладкиша по следния начин:

Използваме форма за торта с махащи се стени и диаметър около 22 см. Покриваме дъното с хартия за печене.

Започваме с  изварените топки – разбиваме изварата с яйцата, нишестето, захарта и кокосовите стърготини. Получава се гъсто тесто, от което с ръце оформяме топки, които разпределяме по следния начин – една по-голяма топка по средата на формата, а останалото тесто разделяме на равен брой топки, които подреждаме около голямата в тавата.  Оставяме настрани и приготвяме шоколадовото тесто.

Разтопяваме шоколада на водна баня или в микровълновата на намалена мощност – около 400 W. за 3 мин, като по-добре е периодично да вадим шоколада и да разбъркваме енергично с лъжица, до напълното му разтопяване. Оставяме го да изстине, докато смесим останалите продукти. Белтъците се разбиват на сняг с половината захар и едната ванилия. По-късно ще ги добавим към основната смес. Разбиваме жълтъците с другата половина захар и втората ванилия. Добавяме разтопения шоколад, като бъркаме непрекъснато. След това добавяме брашното, бакпулвера, щипката сол, нишестето и какаото. Когато сместа стане хомогенна, прибавяме белтъчния сняг, като бъркаме с дървена лъжица много внимателно. Полученото тесто изсипваме върху изварените топки и печем в предварително загрята на 175 гр. фурна около 25 мин. Сладкишът е готов, когато забита в средата клечка излезе суха. Много е важно да не се прекалява с печенето, за да не стане много сух сладкишът.

Оставяме това произведение на сладкарското изкуство да изстива на стайна температура и започваме да правим ганаша: шоколада, маслото и сметаната се сипват в една купа и се разтопяват в микровълновата (ако предпочитате, направете го на котлона на водна баня). Сипваме ганаша върху сладкиша и заглаждаме с лъжица.

Оставяме го да изстине за през нощта или за няколко часа и с нож минаваме по ръба на тавата да се отдели шоколада, преди да махнем стените.

Този деликатес е едно прекрасно допълнение към сутрешното ви кафе.

 


Действия

Information

2 коментара

9 03 2011
Maria Miteva-Christou

Браво на теб – ама голяма фурия си!
Чудно се е получил!
Аз още не съм успяла да си направя котешките езичета… и почти постоянно си мисля за тях 🙂 Дано да ми остане време утре!
Поздрави!

9 03 2011
Sunny

Сладкишът обра овациите, пак ще повторя 🙂

Вашият коментар