ВЕЛИКДЕН!

22 04 2011

ВЕЛИКДЕН

Великден (Възкресение ХристовоПасха) е денят, в който християните празнуват възкресението на сина Божи Иисус Христос.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Празнува се три дни. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе“. При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма „Св. Възкресение“, при слизането на Благодатния огън.

Тази година започнах тренировките с козунаците доста късно, но за сметка на това натрупах доста материал 🙂 Наблегнах на приготвянето на козуначени кифлички, които се оказаха по-подходящ за консумиране и съхранение вариант, особено пък като си купих Формата за кифлички на Tupperware.  След едно парти в приятелка, станах сериозен почитател на марката – вече имам 3 продукта:

Форма за кифлички Умна точилка Сладкарско фолио

Използвах 2 рецепти за козунаците, като определено втората ми се получи по-добре, затова и тук ще ви покажа нея. Тук ще поясня, че освен кифлички, оформих и стандартни козунаци, както и венец, който стана много красив.

Козуначени кифлички  Класически козунак Венец

В момента във фурната ми втасва истинският Великденски козунак, който приготвих по миналогодишната рецепта за Козунак на конци. Да видим какво ще се получи 🙂

А ето и рецептата, която сега ще споделя с вас. Осморки. Единствената ми забележка тук е, че маслото и захарта трябва да се удвоят. За пълнеж използвах домашно сладко от ягоди за част от кифличките, останалите направих натурални, а козунакът и венецът напълних със смес от смелени орехи, натурално какао и кафява захар. Всички козунаци намазах с разбито с няколко капки олио яйце и поръсих с кристалчета кафява захар за разкош.

           

Вчера боядисахме яйцата, както и пръстите си 🙂 Беше забавно!

     

По закона на Мърфи, точно Великденските козунаци не ми се получиха – от втасването ли, от фурната ли, така и не разбрах… Надявам се поне с идеи за оформянето да съм полезна на някого 🙂 Пожелавам на всички Весели Великденски Празници! Насладете се на времето, прекарано със семейството и близките си! Обичайте се и се забавлявайте!

    

И внимавайте с калориите 😉

Аз отивам на купон!


Действия

Information

Един отговор

25 04 2011
Йордан Кацаров

Много интересен избор за пълнежа: „…козунакът и венецът напълних със смес от смелени орехи, натурално какао и кафява захар“

Вашият коментар