Шоколадова торта с крем брюле

16 04 2010

Шоколадова торта с крем брюле

От 2 седмици съм на гости на мама в Русе, отдала съм се на пълен мързел и удоволствия. Бяхме 1 седмица на село, сега сме в Русе, ходим по цял ден на разходки, Али започна да спи навън в количката – пълна илюзия 🙂 Но не съм спряла да готвя, нищо че скоро не съм публикувала рецепти. Днес обаче не мога да не споделя с вас резултата от първата си торта, която направих по случай завръщането на сестра ми Ани от Италия. Пак взех основната идея от Дани. За крема се порових из нета и така сътворих моята Шоколадова торта с крем брюле.

  • Продукти за торта с диаметър 24-26 см:
  • За блата:
  • 6 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
  • 160 гр горчив шоколад
  • 225 гр масло
  • 1 ч.ч захар
  • 1 ч.ч бяло брашно
  • За крема:
  • 500 мл прясно мляко
  • 1 ч.ч. захар
  • 6 бр. жълтъци
  • 20 г желатин
  • 200 г сладкарска сметана
  • 1 ванилия
  • За кувертюра:
  • 200 гр горчив шоколад
  • 125 гр масло
  • 1 банан нарязан на кръгчета за декориране

Начин на приготвяне:

Шоколадова торта с крем брюле

Докато фурната се загрява на 180 градуса (препоръчително с обдухване), приготвяме блата. Мекото масло разбиваме със захарта до получаването на пухкав крем. Разтопяваме шоколада на водна баня или в микровълновата на ниска мощност за около 3 мин (като периодично проверяваме и разбъркваме). Добавяме шоколада към маслената смес. Бъркаме с шпатула. Добавяме жълтъците и отново бъркаме до получаване на хомогенна смес. Добавяме брашното на 2-3 пъти като много внимателно бъркаме до пълното му абсорбиране. Разбиваме белтъците на твърд сняг и ги добавяме постепенно към сместа, като бъркаме много внимателно, за да може тестото да си остане пухкаво. За печенето приготвяме тавичка с махащо се дъно, като я покриваме с хартия за печене и намазваме стените с масло. Сипваме сместа, заглаждаме и печем 45-50 мин под средното ниво на фурната. За готовност проверяваме с дървен шиш. След като блатът се изпече, го оставяме да изстине напълно на стайна тепмература преди да го разрежем на 2. Това време ще ви стигне напълно да приготвите крема.
Смесваме прясното мляко, сметаната, жълтъците и захарта и варим на котлона до кипване. Разтваряме желатина в малко вода, загряваме го и го добавяме към затоплената смес. Оставяме крема да се охлади и стегне.
Вадим изстиналия блат от формата и с остър нож прорязваме леко блата хоризонтално, колкото да маркираме къде искаме да го срежем. Аз използвах конец да свърша останалата работа. Внимателно нагласяме конеца около блата, така че да попадне точно в направения с ножа прорез. Кръстосваме двата края на конеца и започваме леко да дърпаме напред, докато разрежем блата на две равни части. Фасулска работа 🙂
За да оформим тортата, слагаме долната част на блата отново във формата с махащо се дъно, но без хартията за печене. Върху него изсипваме крема, похлупваме го с втората половина на блата и прибираме в хладилника до пълното стягане на крема (отнема около 3-4 часа). Когато тортата е готова (слепена), я вадим от формата и я преместваме върху поднос или чиния за сервиране. Правим шоколадовия кувертюр като разтопяваме шоколада и маслото на водна баня или в микровълнова на ниска мощност като вадим купата да разбъркваме от време на време. Нарязваме 1 банан на кръгчета и ги потапяме в шоколадовата смес. Поставяме върху дъска да изстинат, докато покрием тортата с шоколадовия кувертюр. С помощта на широк нож заглаждаме шоколада, а с върха му правим дъги или някакви други форми върху него, за да се получи набраздена повърхност. Декорираме с шоколадовите парчета банан и прибираме в хладилника до пълното стягане на шоколада. Консумираме с наслада!

Шоколадова торта с крем брюле


Действия

Information

9 коментара

14 11 2010
plamena

zdravei! probvah da q napravq dnes… ot 3 chasa se zanimavam, no mai nishto nqma da izleze… 1- blatyt stana 30sm dokato se pecheshe, posle se slegna, no stana kato pluvna shapka, nqmam predstava zashto. spazih vsichki proporcii i ukazaniq (dori tavichka kato tazi, koqto si opisala), no sega umuvam kak da napravq dva blata ot shapkata… da ne govorim, che go pekoh 55min na 180 gradusa i mi izglejda neizpecheno (strah me e da go razreja, za da razbera..)
2- kremyt mnogo me symnqva, che shte se sgysti, poneje veche dva chasa e v hladilnika i e vse taka rqdyk… Izobshto- kyde sbyrkah?! 🙂
p.s. az sym vse oshte nachinaeshta domakinq, taka che se izvinqvam, ako sym dosadna s moite sladkarski nevoli 🙂

14 11 2010
Sunny

Ох, милата… Да ти кажа преди време и на мен почти нищо не ми се получаваше, а после малко по малко започнах да усещам нещата и всичко си идваше на мястото… Всичко е много относително. Наистина е много важно в сладкарството пропорциите да се спазват точно. Но определено крайният резултат зависи и от любовта и желанието – не говоря празни приказки… Трябва да ти идва отвътре, за да можеш да направиш нещо както трябва. За блата мога да гарантирам, че се получава – но за изпичането е важна и фурната. 180 градуса са с обдухване, иначе при голен и долен реотан градусите се качват автоматично с 20 отгоре. Ако си пекла на 180 на реотани, значи е било малко и затова може би не ти се е изпекъл блата. Отделно, когато има шоколад в блата, докато е горещ, създава впечатлението, че още е суров, но като изстине, стяга. Разрязва се с конец. А кремът и на мен не ми се получи отраз, затова малко до преправих в процеса на приготвяне – просто добавих още желатин. Няколко часа след като стоя в хладилника все още беше рядък (поне според мен), но след като наредих тортата и престоя готова в хладилника, всичко си стана както трябва. Какво се получи при теб в крайна сметка?

16 11 2010
plamena

V kraina smetka… tova koeto napravih izob6to nqma vid na torta, po-skoro na fych s krem , no za smetka na tova e neveroqtno vkusno i si zaslujava vsichki usiliq. Priqtelqt mi haresa strashno mnogo moqta pyrva „torta“. Taka che shte se probvam oshte vednyj da q napravq sled vreme, kato opravq greshkite si 🙂 Po-kysno zabelqzah zashto kremyt ne se stegna – az slojih edno paketche jelatin, koeto e 10g, a v receptata pishe 20… , a blatovete veche smqtam da gi peka otdelno, za da se opekat po-dobre. Chudq se dali da ne sloja bakpulver v testoto, poneje zabelqzah che pri mnogo recepti se slaga… Osven tova oshte ne sym sviknala i na furnata, koqto ima mnogo opcii, koito ne polzvam 😀 Za edna godina absoliutno vsichko, koeto sym pravila, sym go pekla na goren i dolen reotan 🙂 Sledvashtiq pyt shte q pusna s obduhvane 😉 Sega umuvam kakvo da napravq s 6te beltyka, koito ostanaha ot krema 😛 Stoqt veche dva dena v hladilnika… Ne znam dali izobshto moga da gi polzvam za neshto. Mislq da probvam da napravq celuvki s tqh, no nqmam shpric i pak nqma da sa s dobyr vid. Osven tova me e strah da ne grymne mikseryt, kogato pasiram kristalnata zahar na pudra 😀 Izobshto… ne sym roden talant v kulinariqta, no vajnoto za men e, che myjyt mi haresva vsichko koeto pravq 🙂

1 12 2010
plamena

Napravih q otnovo i stana chudesna! Blagodarq za syvetite.

1 12 2010
Sunny

Ей, много се радвам! Да ви е сладко!

25 03 2011
Живка

Привет и от мен!
От тази торта започна моята разходка из този блог.То не бяха снимки,разкази-всичко е прекрасно.И докато разглеждах това онова,нещо ми подсказваше,че има нещо Пловдивско….Аз съм от този край и много се зарадвах,след като видях споменат града Пловдив.Често се прибирам там,а и стана любим и на децата ми.Беше удоволствие да се запозная с твоето мило семейство,макар и виртуално.Приятна вечер!!!

26 03 2011
Sunny

@Живка, много мил коментар!

18 12 2012
Plamena Teneva

Това е любимата ни торта вече две години 🙂 Благодаря

18 12 2012
Sunny

Това много ме радва 🙂 Весели празници!

Вашият коментар