Козунак с праскови и сушени сливи

24 03 2010

Поредният ми и много сполучлив опит с козунаците🙂

козунак с праскови и сушени сливи

Рецептата е от BBC GoodFood България, като оригиналът е с манго и стафиди. Аз обаче импровизирах с каквото имам в наличност. Получи се страхотно меко тесто, което обаче иска доста месене. На мен не ми стигна посоченото количество брашно и се наложи доста да добавя в процеса на месене, затова количеството, което ще дам в рецептата е ориентировъчно.  И така:

Необходими продукти:

3 обелени и почистени праскови от компот
160 мл мляко

1 есенция за козунак

1 щипка сол
50 г масло
650 г брашно (на мен ми отиде близо килограм)
7 г суха мая
100 г кафява захар (аз използвах бяла)
3 яйца

140 г накълцани на ситно сушени сливи

Приготвяне:

Разделяме прасковите на две части – едната половина пасираме, а другата – нарязваме на ситно. Затопляме млякото и маслото, докато последното се разтопи, добавяме козуначената есенция (ако нямате такава, можете да използвате ароматизатор (ванилия или ром) по ваш вкус.  Разбиваме 2 от яйцата (третото е за намазване отгоре) с миксер или телена бъркалка. В голям съд омесваме сухите продукти – брашното, захарта,  маята и щипка сол. Омесваме добре и правим кладенче по средата, в което изсипваме млякото, пюрето от праскови и предварително разбитите яйца. Започваме да месим тесто, което трябва да стане гладко и лепкаво. Накрая добавяме парченцата праскови и сушенките. Омесваме. Ако се налага, добавяме още брашно – колкото поеме. Крайният резултат трябва да е гладко и лепкаво тесто. Покривате с фолио и слагате на топло да втасва за 2 часа.

преди втасването

след 2 часа втасване

Загряваме фурната на 180 градуса с обдухване или 200 градуса на горен и долен реотан. Изваждаме тестото на набрашнена или намаслена повърхност. Разделяме на 2 части (за 2 козунака). Тук аз включих отново въображението си и направих 1 козунак и няколко козуначени мъфина.
Половината тесто разточваме на фитил, който разрязваме на 3, като оставяме цяла горната част. Оплитаме на плитка и слепваме долния край. Преместваме в намаслена форма за печене. Оставяме още малко да втаса, докато фурната се загрее. Преди да пъхнем козунака във фурната, го намазваме с яйце. Печем 40 мин малко под средата на фурната.
Втората половина на тестото разделяме на малки топчета с диаметър около 3 см. Във всяка формичка за мъфин поставяме по 3 топченца. Отново оставяме да втасат на стайна температура и преди да пъхнем във фурната, намазваме с яйце.

козуначени мъфини

 

козуначени мъфини с праскови и сушени сливи

Ами това е🙂 Набелязала съм още една рецепта за козунак и мисля, че това ще е. Тази излезе доста сполучлива, козунаците станаха много пухкави, не много сладки – по моя вкус са перфектни🙂 Мисля, че с тази рецепта ще боря козунаците на баба и леля😉


Действия

Information

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s




%d bloggers like this: