В навечерието на св. Фотий

5 02 2010

събрахме се като в доброто старо време


За първи път ми предстои да празнувам имения си ден (св. Фотий), за който знам само от някакви си 8 години. Но пък доста често забравям за него, тъй като е известен на малко хора и следователно никой не ми честити… Тази година обаче твърдо съм решила да го отбележа и съм поканила стари приятели на разпивка🙂 От седмица обмислям менюто – вече се спрях на салата Фатуш ,  предястие от палачинки с различни пълнежи, пилешки хапки със сусам , 2 вида мъфини – едните с пълнеж от сушени смокини (чиято рецепта е абсолютна моя импровизация и УРА, получи се!), а другите с пълнеж от разтопен шоколад. Днес вече се справих с мъфините и съвсем между другото спретнах едни царевични крекери с розмарин,  които се оказаха идеално мезе за чашата ми вино тази вечер – с добавка от крема сирене или черен хайвер… Какво повече му трябва на човек – може би само идеалната компания, която утре вечер ще бъде налице… Тази вечер освен примамливите снимки на крекерите и мъфините (рецептите може да проверите в линковете, които съм дала), с вас ще споделя и как направих мъфините със смокини и глазурата с маскарпоне.

царевични крекери с розмарин

мъфини

Мъфини със сушени смокини
 
Необходими продукти за 5 -8 мъфина:
2/3 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. захар
1 яйце
3-4 с.л. прясно мляко
3-4 с.л. гореща вода (или на око, до постигане на необходимата гъстота на тестото)
1 с.л. размекнато краве масло
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ванилия
1 щипка сол
3 сушени смокини, нарязани на дребно
 
Приготвяне:
Смесваме поотделно течните и сухите съставки: Яйцето разбиваме със захарта и 1 щипка сол. В друг съд смесваме брашното, содата и ванилията. Към яйцето добавяме прясното мляко и маслото. След това смесваме със сухите съставки и разбиваме добре. Ако тестото е станало много гъсто, добавяме малко гореща вода. Накрая слагаме и нарязаните на много дребно сушени смокини. Объркваме добре с лъжица. Намазваме формичките за мъфини (аз използвах еднократни алуминиеви формички) с меко краве масло и пълним до 2/3 от височината. Печем по средата в предварително загрята на 200 гр фурна около 20-25 мин, като проверяваме за готовност с клечка за зъби.

мъфини със сушени смокини

смокинов мъфин

Направих глазура от 300 гр маскарпоне, разбито с 3-4 с.л. краве масло на стайна тепмература, 50 мл сладкарска сметана, ванилия и пудра захар на вкус. Оставих за малко в хладилника да стегне и шприцовах🙂 Една част от глазурата оцветих с натурално какао за разнообразие.

Да ви е вкусно!

Добавено на 07.02.2010:
Ето и вкусотиите, които приготвих:

Фатуш


палачинки с 4 вида пълнеж


пилешки хапки със сусам



Действия

Information

5 responses

5 02 2010
вили

Мммммммм! Пак вкусно!

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН! Много щастлива, доволна, здрава, горда с деца, съпруг и разбира се, много емоции на аеробиката!
Весел празник!

6 02 2010
Sunny

Мерси, Вили – ти си първата! Да ти се връщат хубавите пожелания!

6 02 2010
Danyela

Честит Имен Ден! Бъди много здрава, щастлива и усмихната!
Смокиновите мъфини са страхотни!
Весел празник!

6 02 2010
Ирина

Честит Имен Ден на патерици!🙂
Желая ти здраве, щастие, късмет и успехи във всичко!
Много вкусни неща си приготвила, поздравления!🙂

7 02 2010
Sunny

Дани, Ирина, благодаря за пожеланията и милите думи! Трапезата беше приятно отрупана, гостите оцениха по достойнство вкусотиите!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s




%d bloggers like this: