Великден иде!

18 03 2010

Идва един от любимите ми празници! Всъщност аз обичам всички празници, защото те са повод да се съберем целия род около една маса, да се веселим, да хапваме, да пийваме – все хубави неща🙂 Досега обаче никога не съм допринасяла с нищо (с изкл. на едни сладки за Коледа) традиционно за празничната трапеза.  Тази година реших отдалеч да се подготвя за Великден и по-специално да се науча да правя козунак. Близо 2 седмици разглеждах кулинарни блогове и различни сайтове, които предлагат рецепти за козунаци. И така, избрах първата си рецепта от My cooking creations! Исках като за първа, рецептата да е по-лесна, без специални техники за месене и се спрях на рецепта за руло и по-специално: Козуначено руло с ядки и какао.  Рецептата спазих с точност, само че след като навих рулото, го поставих в кексова форма с дупка (защото все още не съм си купила правоъгълна такава) и се получи следното:

козунак-руло с какао и орехи

 Козунакът беше одобрен единодушно, не успяхме обаче да го изядем целия преди да изсъхне и затова остатъците (около 400 гр) трансформирах в следната

Козуначена торта с 2 крема:

/основната идея взех от eledra/

Необходими продукти (по моята рецепта):

 400 гр сух козунак

меко масло за намазване на формата

/за първия крем/

400 мл прясно мляко

3 яйца

1 ч.ч. захар (използвах чаша от 200 мл)

1/2 шишенце есенция за козунаци

1 ч.л. канела

щипка индийско орехче

/за втория крем/

500 мл прясно мляко

3 с.л. захар

30 гр нишесте какао  (или ванилия и после оцветете с натурално какао)

натурално какао за поръсване на готовия сладкиш

Приготвяне:

Намазваме формата с краве масло, облепваме стените с козуначени филийки.

Приготвяме първия крем като слагаме млякото да заври със захарта, есенцията, канелата и индийското орехче. Остраняваме от котлона и докато изстива на стайна температура, разбиваме отделно белтъците и жълтъците. 

После ги добавяме към млякото, смесваме ги добре и ги изсипваме върху козунака.

Печем до леко потъмняване на водна баня в предварително загрята на 160 гр с обдухване фурна, в долната половина. 

През това време приготвяме втория крем, както е указано на опаковката (варим подсладеното мляко, после добавяме разтвореното в малко мляко нишесте и объркваме). Внимателно изсипваме върху полуготовия сладкиш.

Идеята ми беше да се получат 2 пласта крем, обаче какаовият крем се оказа по-тежък и те се смесиха. Получи се следното:

Ако има стърчащи краища от козунака, ги отрежете и пуснете в кремовата смес. Върнете отново да се допече на водна баня до готовност. Изстудяваме сладкиша отново на водна баня. После го слагаме в хладилника до напълното му изстиване и чак тогава обръщаме в чиния. Аз поръсих с натурално какао, защото сладкишът сам по себе си е достатъчно сладък и няма нужда от още сладки заливки. Държи се на студено, похлупен, за да не хваща коричка.  Консумира се студен. Да ви е сладко!

козуначена торта с 2 вида крем

 
Ще продължавам опитите си с козунаците и ще споделям с вас сполучливите такива!

 

 

 

 


Действия

Information

4 responses

18 03 2010
вили

Прекрасно се е получила тортичката! Вкусно изглежда…….

18 03 2010
Sunny

ООО, можеш да си сигурна, че е много вкусна🙂

24 03 2010
Дончо

Ай, ай, ай, точно видях заглавието и реших, че е „истински“ пост (а не хранителен такъв) – колко разочарован останах от двойния „хранителен“ пост🙂🙂
Ти вярно казваш, че който не харесва – да не чете. Аз обаче обещавам да чета и да мрънкам!

Иначе добре (и калорично) изглеждат нещата.

24 03 2010
Sunny

Ай, какво признание от критик като теб! Въртят ми се разни мисли за пост из главата и като почна да пиша, все към някоя рецепта ме дърпа🙂

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s




%d bloggers like this: