Тарт с манго, бадемов крем и карамелов топинг

5 03 2010

Вчера пак се вихрих в кухнята и пак използвах основния си източник – Даниела с нейния бадемов тарт с круши. Аз използвах само основната идея и пак импровизирах както аз си знам. Така се получи моят Тарт с манго, бадемов крем и карамелов топинг – на вашето внимание!

тарт с манго, бадемов крем и карамелов топинг

Необходими продукти (за тава с махащо се дъно и диаметър 26 см):

/за масленото тесто/

125 гр размекнато краве масло

2/3 ч.л. сол

1 жълтък

2/3 ч.л. захар

35-40 мл прясно мляко

160 гр брашно (аз, по примера на Даниела, използвах типово)

/за крема/

75 гр масло

80 гр пудра захар

1 ч.л царевично нишесте (или царевично брашно)

100 гр сурови бадеми (аз смесих равни части бадеми и орехи)

1 яйце

4-5 капки есенция ром

100 мл неподсладена сметана (аз използвах кокосова)

/за тарта/

1 компот от манго (около 400 гр нето тегло или 250 гр отццедено тегло) – ще използваме само плода

/за карамеловия топинг/

2 с.л захар

2 с.л вода (тук си мисля, че можеше да използвам сока от компота)

3 с.л неподсладена сметана (отново кокосова)

1 с.л масло

Приготвяне:

Предварително сме извадили маслото от хладилника, за да се размекне на стайна температура. Объркваме го със солта и жълтъка. Отделно сме разтворили захарта в прясното мляко и ги сипваме на тънка струйка при маслената смес. Малко по малко добавяме и пресятото брашно. Бъркаме до пълното смесване на продуктите.  След това вадим тестото върху набрашнена повърхност и го месим докато стане меко.

маслено тесто

Правим тестото на топка, увиваме я в свежо фолио и прибираме в хладилника да стегне поне за 2 часа – колкото по-дълго, толкова по-добре. /Моето стоя около 2 часа, през това време си приготвих бадемовия крем и изпих едно лате./

Кремът се приготвя по следния начин: размекнатото масло се разбърква.. Бадемите и орехите (в моя случай) се смилат в блендера.  Добавят се към маслото. Бъркаме. Добавяме яйцето, пак бъркаме, след това добавяме ромовата есенция и сметаната и пак бъркаме🙂 до получаването на еднородна смес.

орехово-бадемов крем

След като крема е готов, приготвяме мангото – в моя случай трябваше само да го извадя от консервата и да го отцедя от сока.

Приготвяме тавичката, в която ще печем тартата. Тъй като аз използвах такава с махащо се дъно, я увих в алуминиево фолио и покрих дъното с хартия за печене. Стените й намазах с  краве масло.  Включваме фурната да се загрее на 180 гр с обдухване.  Ще печем в средата.

Вече изстуденото тесто ще разточим върху набрашнена повърхност. Опитваме се да оформим кръг с диаметър малко по-голям от този на тавичката, за да може да се подгъне. Внимателно поставяме блата и притискаме краищата към стените на тавичката. Основата набождаме с вилица, за да не се надигне при печенето.

масления блат за тартата

Изсипваме отгоре орехово-бадемовия крем, заглаждаме внимателно с шпатула. Отгоре подреждаме парчетата манго и печем в предварително загрятата фурна на 180 гр. около 40 мин.

преди и след изпичането

Докато тартата изстива на стайна температура, приготвяме карамеловия топинг.
На слаб огън в малка тенджерка разтваряме захарта във водата като внимаваме да не заври. След напълното разтопяване на захарта, усилваме огъня и оставяме за ври до получаването на златист карамелен цвят, но без да бъркаме. След това махаме от котлона, добавяме маслото и сметаната, разбъркваме добре и връщаме на котлона да „клокне“ няколко пъти. Изсипваме върху тартата. Готови сме! Може да се сервира и топла с топка заквасена сметана или сладолед🙂
Да ви е сладко!
готовият и полу-изяден тарт

Действия

Information

2 responses

5 03 2010
Danyela

Страхотно изглежда! С манго и бадемово-орехов крем сигурно е неустоимо!
Поздрави

5 03 2010
Sunny

Дани, много е вкусен! Почти не остана!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s




%d bloggers like this: