Лазаня с два соса и гъбки по средата

4 03 2010

Отдавна искам да публикувам тук рецептата си за лазаня и този път това съвпадна и с участието ми в конкурса на сп. GOOD FOOD за любима италианска рецепта.

Необходими продукти:
  • /за сос болонезе/

        500 гр кайма – смес

        1 глава лук

        4 скилидки чесън

        1 кг настъргани домати (или комбинирайте настъргани домати с доматена паста – аз така направих)

        около 150 мл червено вино (после консумирайте лазанята със същото вино)
        щипка мащерка

        щипка босилек

        щипка сол

        щипка черен пипер

        зехтин за запържване (около 1-2 с.л.)

  •  /за сос бешамел/

       60 гр краве масло

       2 ч.ч. пресято брашно

       1 л прясно мляко

       щипка сол

       щипка черен пипер

  • /други/

      1 опаковка кори за лазаня без варене

      250 гр гъби

      настърган пармезан за поръсване между корите и най-отгоре (около 100 гр)

      зехтин за намазване на тавичката

      МНОГО НАСТРОЕНИЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕТО🙂

Начин на приготвяне:

  • Започваме с приготвянето на сос болонезе: нарязваме лука и чесъна на дребно и ги запържваме в зехтин докато омекнат. Добавяме подправките, объркваме добре, за да пуснат ароматите си и добавяме каймата като мачкаме упорито, за да не слепне. Пържим каймата около 10 мин при непрекъснато бъркане.
Когато остане на мазнина, добавяме червеното вино, варим на силен огън до изпаряване на половината вино (около 5-7 мин), добавяме доматите и оставяме соса да къкри на умерен огън около 20-25 мин.
  • През това време приготвяме сос бешамел: разтопяваме кравето масло, добавяме брашното и млякото, като редуваме и непрекъснато бъркаме, ако се наложи може да се използва и пасатора, за да не се получат топченца в соса. Посоляваме със солта и черния пипер. Махаме от котлона, когато получим желаната гъстота.
  • Нарязваме гъбите на филийки.
  • Намазваме по-голяма тавичка със зехтин. Преди да положим първия пласт кори, сипваме щедро 3-4 с.л. сос бешамел и разнасяме по дъното да го покрие. Започваме с корите. Подреждаме ги плътно една до друга, дори е желателно леко да се застъпят. Всеки пласт кори покриваме както следва: бешамел (размазваме хубаво), гъби на филийки, болонезе, настърган пармезан.
             И така редуваме кори и сосове, докато не дойде и последният ред кори. Тях покриваме с щедър слой бешамел и много пармезан.
Печем в предварително загрята фурна на 180 гр с обдухване (и 200 гр на горен и долен реотан) около 50 мин или до апетитно златисто покритие.
  • Лазанята се сервира с лека свежа салатка и виното, което сте използвали за соса болонезе. И не на последно място е хубавата компания🙂

Да ви е сладко!


Действия

Information

2 responses

13 03 2010
Михаела

Обожавамлазаня ! Съни,как може да имаш толкова хубави рецепти поместени тук,че и със снимки! БРаво!🙂
Аз съм от малко по-смотаните домакини и обичам всичко да ми е обяснено и до най-малката подробност :)така,че мерси🙂

13 03 2010
Sunny

Аааа, моля, няма смотана домакиня, която да готви с любов – както, явно, ти правиш🙂 Аз също обичам подробните обяснения и задължително със снимки🙂 Радвам се, че съм полезна😉 Това е знак, че съм тръгнала на прав път с публикуването на рецептите🙂

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s




%d bloggers like this: