Пилаф със зелен лук, маслини Услу и кисели краставички

15 02 2010

пилаф със зелен лук, маслини и кисели краставички

Днес отново почерпих идеи от Даниела с рецептата й за пилаф. Както винаги адаптирах рецептата към наличното в моята кухня и така се получи Пилаф със зелен лук, маслини и кисели краставички.

За 4 порции са ви нужни следните продукти:

2/3 ч. ч. ориз

2 ч.ч. бульон от кубче (аз използвах зеленчукова вегета и 1 мерителна лъжица сушени зеленчуци за супа)

 

2 стръка зелен лук

½ морков

1/2 шепа маслини, ползвах Услу

3 малки кисели краставички

2 с.л. олио

черен пипер

магданоз за украса и сервиране

30 мл бяло вино (аз използвах бял мавруд)

Нарязваме лука на кръгчета, моркова, маслините и краставичките – на ситно.

Загряваме олиото в тиган, слагаме ориза, лука и моркова и разбъркваме добре, така че оризът хубаво да се покрие с мазнина. След 1-2 минути сипваме половината бульон и виното, разбъркваме и оставяме на много ниска температура оризът да поеме цялата течност без да бъркаме.

Докато чакаме ориза, загряваме фурната на 230 градуса и си приготвяме тавичка за печене. В нея изсипваме ориза, добавяме маслините, краставичките и останалия бульон. Поръсваме с черен пипер.

Аз не използвах повече сол, тъй като вегетата е достатъчно солена за нашия вкус. Объркваме добре и слагаме във фурната да се пече максимум 30 мин, докато оризът си поеме бульона и омекне.

Готовият пилаф се покрива с кърпа и трябва да „почине“ така 15 мин. Сервира се поръсен с магданоз.

Да ви е сладко!

пилаф

П.П. „Полейте“ обилно с виното, с което сте готвили.


Действия

Information

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s




%d bloggers like this: