Ръжени гофрети – пак за св. Валентин

14 02 2010

гофретник

И като съм почнала със „сърцатите“ форми, да ви покажа какво направих за закуска на „домашните  любимци“ за св. Валентин. Снощи се оказа, че сме свършили хляба и сиренето и трябваше бързо да измисля някаква закуска за неделя сутринта. Пред очите ми попадна гофретника (по някаква случайност гофретките излизат с форма на сърце) и веднага реших да спретна гофрети за закуска. Обаче се оказа, че и бяло брашно имам не повече от 200 гр… и какво да правя… тихомълком реших да направя ръжени гофрети, без да издавам тайната си на никого до тази сутрин.

И така, снощи забърках сместа (която се оказа ужасно много и половината я замразих във фризера, така че вие спокойно може да направите половината):

  • 250 гр меко краве масло
  • 200 гр захар
  • 5 бр. яйца
  • 200 гр бяло брашно + 50 гр пшенични трици + 250 гр ръжено брашно 
  • 2 ванилии (аз нямах и сложих половин шишенце есенция ром)
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 500 мл прясно мляко
Смесваме брашната, триците и бакпулвера (ако използвате ванилия на прах, сложете и нея). Разбиваме яйцата и захарта (тук аз добавих ромовата есенция), после добавяме мекото масло и бием до побеляване. Добавяме брашното и отново разбиваме. Накрая на тънка струйка сипваме млякото, докато разбиваме с миксера. Получава се доста гъста смес. Аз я покрих със свежо фолио и сложих в хладилника за през нощта. А вие, ако ще използвате сместа веднага, направете следното.
Включете гофретника да загрее. Пригответе си меко масло и силиконова четчица за намазване повърхността на плочите преди всяка гофрета. И дерзайте! За да се изпече добре една гофрета, са й необходими около 5-7 мин. (аз лично разчитах на шестото си чувство😉 ). Сервирайте гофретките в голяма чиния. Ние ги обичаме със сладко от ягоди (или мед) и сиренце.
Да ви е сладко!

ръжени гофрети


Действия

Information

5 responses

15 02 2010
климатици

Nice..🙂 Ще го пробвам макар и не на празника на влюбените.🙂

15 02 2010
Пламена

Ммм харесаха ми, още днес отивам да си купя гофретник за да направя гофретки. Тоолкова ги обичам…

15 02 2010
Sunny

Давай, Пламе, с теб съм!

26 01 2012
Мариана Видева

Имам същия гофретник, но колкото и да пека,никога не стават тъмни, все светли си стоят, дали пък нагревателя не му е в ред?

26 01 2012
Svetlana Kirova

Maриана, моите гофрети са с трици и ръжено брашно🙂 Затова са тъмни.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s




%d bloggers like this: