Ванилов чийзкейк

2 01 2010

Днес поканих на гости 3 приятелки от гимназията, които са омъжени и живеят в чужбина, може да се каже дори, че са в 3 различни краища на света – Австрия, Щатите и Южна Африка. Бях толкова ентусиазирана от срещата ни, че снощи по никое време реших да направя чийзкейк. Отново се посъветвах с блога на Даниела, но в крайна сметка направих чийзкейка с някои промени, като така се получи моят първи Ванилов чийзкейк.

ванилов чийзкейк

 Необходими продукти:

за бисквитения блат:

300 гр обикновени бисквити (аз смесих какаови с бели)

200 гр краве масло

за първия крем:

400 гр крема сирене (аз намерих някаква неизвестна (и евтина) за мен марка в кварталния магазин, която свърши страхотна работа)

1 ч.ч. захар

1/2 шишенце с ванилова есенция

3 яйца

за втория крем:

400 гр течна сметана (сладка)

1 п. ванилово нишесте (аз използвах „Крем О’ле“ на д-р Йоткер, който става за 3 мин)

1/2 шишенце ванилова есенция (по желание, все пак и нишестето е ванилово)

Приготовление:

За да направим блата, натрошаваме бисквитите, както намерим за добре (аз се мъчих с едно чукче, поради липса на блендер). Маслото (което предварително е оставено да омекне на стайна температура) се нарязва на малки парченца и се омесва с бисквитите, до получаване на еднородна смес, която е доста гъста и лепкава. Изсипваме я във форма с отделящо се дъно (около 27-30 см диаметър), хубаво притискаме с ръка и слагаме в хладилника да стегне, докато приготвяме първия крем.

Разбиваме яйцата с миксер до получаване на пяна. Оставяме настрана. Разбиваме крема сиренето, захарта и ванилията до получаването на гъст пухкав крем. Смесваме с яйцата, като отново разбиваме с миксер до пълното им размесване. Тази смес изсипваме върху бисквитения блат и печем в предваритлено загрята на 180 гр фурна, около 45 мин. След като сладкишът се изпече, оставяме да изстине. Приготвяме втория крем

Разбиваме сладкарската сметана с нишестето (и ванилията, ако ще използвате още), до получаването на гъст крем. Нанасяме крема върху чийзкейка и допичаме за около 10 мин във фурната.

ванилов чийзкейк

След като се охлади на стайна температура, прибираме в хладилника поне за няколко часа, а най-добре е цяла нощ. Консумира се студен.


Действия

Information

6 responses

8 01 2010
Ирина

Чийзкейкът изглежда чудесно, а съдейки по рецептата е несъмнено много вкусен🙂
Поздравлениея!

8 01 2010
Sunny

Благодаря за чудесния отзив – определено се старая и винаги се получава, когато е направено с любов🙂

28 01 2010
deni1978

Strahotna si! Naistina ti se vyzhishtavam. Mnogo dobyr nachin da vlojish energiata si i da proiavish tvorchestvo – i nesymneno, vkusen :))>

29 01 2010
Sunny

Благодаря, Дени! Наистина ми доставя голямо удоволствие да приготвям разни неща🙂

3 02 2010
Tobby

mnooogo vkusno beshe,
udoma ne mojahme da si razdelim par4eto;)

4 02 2010
Sunny

Оо, скъпа, здрасти! Радвам се, че и на вашите е харесал!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s




%d bloggers like this: