Тиквен пудинг

11 12 2009

Ето ви идея (взета от предаването на Иван Звездев) за бърз и лесен, според сезона, десерт. Това е нещо като крем-карамел с пасирана тиква.

тиквен пудинг

Необходими продукти:

за сместа:

600 гр почистена тиква

1 есенция ванилия

1/2 ч.ч. вода

2 с.л. брашно

2 с.л. сладкарска сметана

80 гр.  захар

4 яйца

2 с.л. стафиди

2 с.л. ром (аз нямах и затова използвах бял вермут)

за карамела:

75 гр. захар

2 с.л. захар

Приготвяне:

Нарязвате тиквата на кубчета и я сварявате, като към водата прибавяте ванилената есенция. Накисвате стафидите в рома, докато бъркате сместа за пудинга. В голяма купа бъркате с миксер: първо яйцата и захарта, после добавяте сметаната. След като сте разбили почти до пяна, добавяте водата и брашното. Продължавате да разбивате до получаване на еднородна смес, консистенцията е като за крем карамел. Накрая се добавят пасираната (или намачкана на пюре) тиква и накиснатите стафиди, заедно с алкохола, ако не е попил изцяло.  Сместа се оставя настрани и следва приготвянето на карамела. В дълбок съд (касерола) разтопяваме захарта на котлона, като малко след като е почнала да се карамелизира, се добавят 2 с.л. вода. От време на време разбърквате, за да не залепне, докато не се получи карамел със златист цвят. Бързо го изсипвате в тавичката, в която ще печете пудинга. Постарайте се равномерно да разпределите карамела, за да няма празни места. След това добавяте сместа за пудинга и печете на водна баня в предварително загрята фурна на 160 гр.  Сипвате достатъчно вода в долната тавичка, че да не завира (в противен случай карамелът става на шупли). Пече се около 20-25 мин.

Моят съвет за сервиране:

След като леко изстине (но не напълно, за да може карамелът да се отдели от тавичката) пудинга, се обръща в поднос (така че карамелът да се окаже върху горната част на сладкиша) и така се съхранява в хладилника до момента на консумацията. Сервира се с топка сладолед или розичка от сметана. Да ви е сладко!


Действия

Information

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s




%d bloggers like this: