Как да сготвим сочно телешко

19 03 2009

Отдавна исках да споделя с вас една рецепта, с помощта на която сготвих за нула време най-сочното телешко, което съм яла и готвила през живота си! Без майтап🙂 Изрових я някъде от нета, от някакъв форум – дори не помня кой… и рецептата сега ще я възпроизведа по спомен, добре че имам снимки… пък и аз пак си я направих по своему… И така:

ТЕЛЕШКО ФРИКАСЕ

Нужни са ни следните продукти:

600 гр телешки шол

1 голям морков

1 голяма глава лук (или 2 малки)

5 с.л. олио или зехтин

1 кубче бульон (за предпочитане е телешки, но аз използвах зеленчуков, поради липсата на телешки)

30-40 гр краве масло

1 ч.л. горчица (аз използвах мека горчица с чесън и магданоз)

2 с.л. брашно

200  мл студено прясно мляко (може и повече, ако искате соса да ви стане по-редичък)

Загряваме олиото в дълбока тенджера и запържваме хубаво месото, което предварително сме нарязали на филийки. После добавяме наедро нарязаните моркови и лук.

p1060269

Предварително сме разтворили кубчето бульон в 200 мл топла вода и го сипваме при месото и зеленчуците. Варим под капак на слаб огън около час, час и половина.

 p10602701

Когато телешкото се свари, започваме да приготвяме соса. В друга дълбока тенджерка разтопяваме маслото, добавяме горчицата и разбъркваме добре. Идва ред на брашното – тайната на гладкия сос бешамел е докато се добавя брашното, да се бърка енергично с телена бъркалка. Бъркаме така до получаването на хомогенна смес – на слаб огън.  За да смесим ястието и соса, първо трябва да отделим месото и да прецедим бульона от зеленчуците. Аз лично оставих малко от морковите и всичкия лук и после ги пасирах заедно със соса, за да се получи този леко оранжев цвят🙂 Този бульон се добавя много бавно към соса, като се бърка непрекъснато. Пасира се, ако има нужда и накрая се добавя месото. Вари се малко, за да се получи „спойка“ на месото със соса. Сервира се в средно дълбоки чинии, като отгоре за украса можете да сложите моркови на кръгчета.

Да ви е сладко!

p1060273


Действия

Information

2 responses

16 12 2011
Даниел

Какво става с млякото ! Освен в нужните продукти никуде след това не става въпрос за него, както изобщо трябва де се случис него

17 12 2011
Sunny

С млякото се прави соса, пропуснала съм тази подробност🙂

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s




%d bloggers like this: